Arbuzowy sorbet – jedz bez wyrzutów sumienia
Deser na słoneczny dzień, który można jeść bez wyrzutów sumienia? Arbuzowy sorbet – tak brzmi prawidłowa odpowiedź. Ten chłodny przysmak jest nie tylko pyszny i niskokaloryczny, ale i prosty w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Składniki
- Jeden dojrzały arbuz
- Dwie łyżeczki cukru pudru
- Pół szklanki wody
Wodę podgrzej, rozpuść w niej cukier, a następie odstaw roztwór do wystudzenia.
Miąższ arbuza pokrój, wyjmij z niego pestki, rozdrobnij według uznania.
Rozdrobniony miąższ połącz z syropem, całość wlej do foremek.
Lody wstaw do zamrażalnika. Powinny być gotowe po trzech godzinach.
Jeśli nie liczysz kalorii zbyt skrupulatnie, a od sorbetów wolisz lody o mlecznym smaku, wodę możesz zastąpić słodką śmietanką.
***
Zobacz również: