Reklama

Awokado – jak wybrać najlepsze?

Przy wyborze awokado sprawdź przede wszystkim sprężystość skórki (kolor to sprawa drugorzędna, bo zależy od odmiany owocu).

Delikatnie przyciśnij ją palcami - dojrzały owoc wyda się dość miękki, a dotknięta skórka wróci do pierwotnego położenia.

Delikatnie podważ szypułkę - jeśli pod spodem zobaczysz kolor zielony, awokado jest dobre, jeśli brązowy - owoc najpewniej jest zepsuty.

Niedojrzałe awokado jest twarde, a naciśnięta jego szypułka nie wchodzi do środka. Jeśli kupiłaś średnio miękkie awokado, a nie zamierzasz go jeść w najbliższych dniach, włóż je do lodówki - nie będzie tak szybko dojrzewać, jak w temperaturze pokojowej.

Reklama

Po przekrojeniu wzdłuż awokado w jednej połówce zostaje pestka - jeśli nie zjesz całego owocu, pozostaw w nim pestkę - ochroni przed ciemnieniem miąższu. Dodatkowo miąższ możesz skropić sokiem  z limonki lub cytryny.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy