Reklama

Bakłażan - najlepszy w sierpniu

​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

Niektórzy nie przepadają zanim, bo bakłażan nie jest aromatyczny, bywa mdły, nijaki w smaku. Dlatego zawsze trzeba go dobrze przyprawić, np. kurkumą, kminkiem, pieprzem, curry. Najlepiej łączyć go z innymi warzywami. Wyśmienicie smakuje w duecie z papryką, pomidorami, cukinią, kurkami. Młode bakłażany jemy ze skórką. W niej i tuż pod nią jest sporo cennych składników. Bakłażany można piec, smażyć, grillować, dusić, panierować czy faszerować. Smażony lub grillowany może być bazą wielu dań. Najpierw musimy go odpowiednio przygotować, aby nie był gorzki i nie wchłonął zbyt dużo tłuszczu (niestety, może "wciągnąć" go wiele i stać się kaloryczną bombą). 

Reklama

Pokrojony w plastry solimy i odstawiamy na 30 min. Gdy bakłażan puści sok, spłukujemy plastry wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jest gotowy do smażenia. Do grillowania smarujemy plastry z dwóch stron oliwą. Podobnie postępujemy, gdy chcemy piec plastry albo wydrążone połówki w piekarniku. Smażone czy grillowane plastry można przełożyć mielonym mięsem, zalać sosem beszamelowym i zapiec. W ten sposób uzyskamy grecką zapiekankę - musakę. Ale smaczne są też plastry z dodatkiem samego czosnku czy cebuli. 

Doskonałą przystawką będą roladki z grillowanych plastrów, np. z farszem z sera feta doprawionego ziołami. Z grubszych plastrów przygotujemy bakłażanowe kotlety - panierujemy je jak schabowe i smażymy. Wydrążone połówki bakłażana warto wypełnić farszem z kaszy połączonej z mięsem i warzywami i zapiec. Miąższ z upieczonego bakłażana możemy zmiksować, np. z czosnkiem, wędzoną lub grillowaną papryką i ziołami, otrzymując aromatyczną pastę do chleba lub dip. 

Bakłażan w wersji deserowej? Czemu nie! Wystarczy smażone czy upieczone plastry odsączyć z tłuszczu i polać płynną czekoladą. Można też plastry lub kawałki obtoczyć w cieście naleśnikowymi usmażyć, podawać polane jogurtem naturalnym doprawionym cynamonem.

32/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy