Banany pod kremową chmurką
Ciasto jak z modnych kawiarni, które z łatwością się przygotowuje. Idealnie smakuje w połączeniu z kawą.
Składniki
- 5 bananów
- 20 dag czekolady mlecznej
- 30 dag mąki
- 500 ml mleka 3,2%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 10 dag cukru drobnego + 3 łyżki
- 3/4 kostki masła + 2 łyżki
- 15 dag orzechów pekan lub laskowych
- 400 ml śmietanki 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 paczki cukru waniliowego
- 10 dag herbatników maślanych
- bułka tarta do formy
- sok z cytryny
- sól
1. Budyń wymieszać w 100 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Dolać mleko z budyniem, gotować do zgęstnienia, wystudzić.
2. Masło rozpuścić w rondlu wraz z czekoladą. Orzechy posiekać. Mąkę zmieszać z 1 cukrem waniliowym i zwykłym, szczyptą soli i połową orzechów, dodać masło z czekoladą, zagnieść ciasto, schładzać godzinę.
3. Ciasto rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec 20 min w 190ºC. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić cytryną. Rozłożyć je na wystudzonym spodzie.
4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy, wystudzony budyń i żelatynę. Masę rozłożyć na bananach, obsypać orzechami i pokruszonymi herbatnikami.
Nasza rada:
Do kremu możesz dodać kieliszek rumu, o ile jesteś pewna, że deseru nie będą jeść dzieci. Do kremu nie musisz dodawać żelatyny, jeśli budyń przyrządzisz z połowy zalecanej ilości mleka.
Zobacz także: