Reklama

Banany pod kremową chmurką

Ciasto jak z modnych kawiarni, które z łatwością się przygotowuje. Idealnie smakuje w połączeniu z kawą.

Czas przyrządzenia: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki dla: 12

Składniki

  • 5 bananów
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 30 dag mąki
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 10 dag cukru drobnego + 3 łyżki
  • 3/4 kostki masła + 2 łyżki
  • 15 dag orzechów pekan lub laskowych
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 10 dag herbatników maślanych
  • bułka tarta do formy
  • sok z cytryny
  • sól

1. Budyń wymieszać w 100 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Dolać mleko z budyniem, gotować do zgęstnienia, wystudzić. 

2. Masło rozpuścić w rondlu wraz z czekoladą. Orzechy posiekać. Mąkę zmieszać z 1 cukrem waniliowym i zwykłym, szczyptą soli i połową orzechów, dodać masło z czekoladą, zagnieść ciasto, schładzać godzinę. 

3. Ciasto rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec 20 min w 190ºC. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić cytryną. Rozłożyć je na wystudzonym spodzie.

4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy, wystudzony budyń i żelatynę. Masę rozłożyć na bananach, obsypać orzechami i pokruszonymi herbatnikami. 

Nasza rada:
Do kremu możesz dodać kieliszek rumu, o ile jesteś pewna, że deseru nie będą jeść dzieci. Do kremu nie musisz dodawać żelatyny, jeśli budyń przyrządzisz z połowy zalecanej ilości mleka. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy