Barszcz z pieczonymi uszkami

Składniki
na barszcz
- 10 dag suszonych prawdziwków,
- 4 buraki,
- 1 i 1/2 l wywaru warzywnego,
- 6 ziaren pieprzu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- liście laurowe,
- 1/2 litra zakwasu lub koncentratu buraczanego,
- pieprz,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
- majeranek
na uszka
- 15 dag suszonych grzybów leśnych,
- sól,
- 18 dag zimnego masła,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2 szklanki mąki,
- 2 żółtka, pieprz,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min w temperaturze 180° C). Gdy buraki przestygną, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz starte buraki. Chwilę gotuj wszystko razem. Barszcz przecedź, a następnie dolej do niego wywar z gotowania grzybów (wlewaj po łyżce i próbuj, czy barszcz nie nabiera zbyt mocnego smaku grzybów). Dolej zakwas lub koncentrat buraczany i podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i majeranek.
Przygotuj farsz. Grzyby mocz w wodzie całą noc, a następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C na złoty kolor 15-20 min. Barszcz przed podaniem podgrzej, podawaj z uszkami.
Zobacz także: