Barszczyk czerwony na winie
Ma wyjątkowy smak i aromat.
Plasterki bekonu wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć. Dwie blachy wyłożyć pergaminem. Buraki obrać. Dwie małe sztuki pokroić w cienkie plasterki. Marchewki obrać, pokroić w cienkie ukośne plasterki. Na blachach rozłożyć (osobno) pokrojone warzywa. Każdą porcję warzyw skropić 2 łyżkami oliwy, poprószyć solą. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec po 10 minut. Marchewkowe i buraczane czipsy studzić 10 minut w wyłączonym piekarniku. Potem drzwiczki piekarnika lekko uchylić, studzić jeszcze 10 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić na cząstki. Pozostałe buraki pokroić w kostkę. Cebulę grubo posiekać. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić warzywa, smażyć, mieszając, 3 minuty. Podlać winem. Doprowadzić do wrzenia. Wlać 3/4 szklanki wody. Gotować pod przykryciem 30 minut. Mieszać.
Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksować na gładko, dodając około 1/4 litra wody, jeśli zupa okaże się zbyt gęsta. Przyprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Podawać z warzywnymi i bekonowymi czipsami.
Zobacz także: