Reklama

Reklama

Barszczyk czerwony na winie

Ma wyjątkowy smak i aromat.

Składniki

  • 16 plasterków bekonu
  • 1 kg buraków
  • pieprz
  • 2 średnie marchewki
  • sól
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 200 g ziemniaków
  • 1/4 litra wytrawnego wina
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego

Plasterki bekonu wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć. Dwie blachy wyłożyć pergaminem. Buraki obrać. Dwie małe sztuki pokroić w cienkie plasterki. Marchewki obrać, pokroić w cienkie ukośne plasterki. Na blachach rozłożyć (osobno) pokrojone warzywa. Każdą porcję warzyw skropić 2 łyżkami oliwy, poprószyć solą. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec po 10 minut. Marchewkowe i buraczane czipsy studzić 10 minut w wyłączonym piekarniku. Potem drzwiczki piekarnika lekko uchylić, studzić jeszcze 10 minut. 

Ziemniaki obrać, pokroić na cząstki. Pozostałe buraki pokroić w kostkę. Cebulę grubo posiekać. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić warzywa, smażyć, mieszając, 3 minuty. Podlać winem. Doprowadzić do wrzenia. Wlać 3/4 szklanki wody. Gotować pod przykryciem 30 minut. Mieszać.

Reklama

Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksować na gładko, dodając około 1/4 litra wody, jeśli zupa okaże się zbyt gęsta. Przyprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Podawać z warzywnymi i bekonowymi czipsami. 

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy