Błyskawiczne placki z owocami
Idealne na niedzielne śniadanie.
Składniki: 50 dag mrożonych truskawek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kisielu truskawkowego, 4 łyżki likieru migdałowego, 4 łyżki masła, 1 i 1/3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder, 2 jajka, szklanka mleka, olej, sól i ewentualnie bita śmietana.
W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z połową cukru. Wrzuć truskawki, gotuj 2 minuty. Proszek na kisiel wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do garnka. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Gdy wystygnie, wlej likier.
Stop masło i wystudź. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i resztą cukru. Wbij jajka, wlej masło i mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Mocno rozgrzej małą patelnię. Posmaruj ją niewielką ilością oleju, wlej ciasto i usmaż grube naleśniki.
Placki posmaruj bitą śmietaną i zalej sosem truskawkowym. Układaj jeden na drugim i posyp cukrem pudrem.
6/2016 Na Żywo