Reklama

Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • Bukiet przypraw (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 200 ml czerwonego wina
  • 900 g gulaszu wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • 6 marchewek

Cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek w drobną kostkę, marchewki w słupki. Mięso pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Mięso przesmażyć na oliwie, zdjąć z patelni doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę, oprószyć mąką i smażyć 4-5 minut. Wlać wino. Dodać mięso, marchewkę, czosnek i zioła. Wlać ok. 1 litr wody (tak, aby mięso było przykryte). Gotować 2 godziny, uzupełniając wodą. Doprawić solą i pieprzem.

© Bauer
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy