Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
Składniki
- Bukiet przypraw (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 średniej wielkości cebule
- 200 ml czerwonego wina
- 900 g gulaszu wołowego
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- 6 marchewek
5-6 osób
Cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek w drobną kostkę, marchewki w słupki. Mięso pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Mięso przesmażyć na oliwie, zdjąć z patelni doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę, oprószyć mąką i smażyć 4-5 minut. Wlać wino. Dodać mięso, marchewkę, czosnek i zioła. Wlać ok. 1 litr wody (tak, aby mięso było przykryte). Gotować 2 godziny, uzupełniając wodą. Doprawić solą i pieprzem.