Brownie z gruszka i bezą

Składniki
na ciasto na 12 porcji
- 12 dag mąki tortowej
- 18 dag masła
- 18 dag cukru
- 18 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 20 dag obranych i pokrojonych w plasterki gruszek
- masło i bułka tarta do formy
- sól
na bezę
- 4 białka
- 25 dag cukru
- 5 dag ciemnej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. Masło roztopić w rondlu, dodać posiekaną czekoladę, a gdy się rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić. Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, kakao i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
2. Na wierzchu masy porozkładać w równych odstępach owoce, lekko docisnąć. Ciasto piec ok. 15 minut w temp 180ºC. 3W tym czasie przygotować bezę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Białka ubić, dodając porcjami cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao, na koniec wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Pianę rozłożyć na gorącym cieście, piec 10 min w temp. 180ºC, po czym obniżyć ją do 160°C i piec dalej, aż beza zacznie pękać.