Brownie z gruszka i bezą
1. Masło roztopić w rondlu, dodać posiekaną czekoladę, a gdy się rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić. Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, kakao i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
2. Na wierzchu masy porozkładać w równych odstępach owoce, lekko docisnąć. Ciasto piec ok. 15 minut w temp 180ºC. 3W tym czasie przygotować bezę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Białka ubić, dodając porcjami cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao, na koniec wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Pianę rozłożyć na gorącym cieście, piec 10 min w temp. 180ºC, po czym obniżyć ją do 160°C i piec dalej, aż beza zacznie pękać.