Bułki na hamburgery
Bułki na hamburgery będą smakowały wspaniale zarówno z klasycznym burgerem, jak i warzywnymi lub serowymi kotletami.

Składniki
- 300 g mleka + 4 łyżki
- 20 g drożdży
- 10 g cukru
- 50 g masła
- 650 g mąki pszennej
- typ 500
- 2 jaja
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka sezamu, czarnuszki lub mąki
Przygotowanie:
Przygotuj miskę, rondelek, pędzelek i blachę do pieczenia. Mleko podgrzej do temperatury ciała. Dodaj drożdże i cukier, wymieszaj dokładnie, odstaw na 10 minut. W tym czasie w rondelku rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę i sól, dodaj 1 jajo i rozczyn. Energicznie wyrabiaj ciasto. Po połączeniu się składników powoli wlej roztopione masło, kontynuując zagniatanie.
Wyrabiaj do uzyskania gładkiej kuli. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na porcje po około 80 g, uformuj kulki, ułóż na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Drugie jajo rozkłóć z 4 łyżkami mleka i pomaluj mieszanką bułki, używając pędzelka. Posyp czarnuszką, makiem lub sezamem.
Piecz około 25 minut.
Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.

Zobacz także: