Bułki na hamburgery

Bułki na hamburgery będą smakowały wspaniale zarówno z klasycznym burgerem, jak i warzywnymi lub serowymi kotletami.

Bułki na hamburgery, fot. Aleksandra Fruga
Bułki na hamburgery, fot. Aleksandra Frugamateriały prasowe

Składniki

  • 300 g mleka + 4 łyżki
  • 20 g drożdży
  • 10 g cukru
  • 50 g masła
  • 650 g mąki pszennej
  • typ 500
  • 2 jaja
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka sezamu, czarnuszki lub mąki
25 min
10–12 szt

Przygotowanie:

Przygotuj miskę, rondelek, pędzelek i blachę do pieczenia. Mleko podgrzej do temperatury ciała. Dodaj drożdże i cukier, wymieszaj dokładnie, odstaw na 10 minut. W tym czasie w rondelku rozpuść masło. Do miski przesiej mąkę i sól, dodaj 1 jajo i rozczyn. Energicznie wyrabiaj ciasto. Po połączeniu się składników powoli wlej roztopione masło, kontynuując zagniatanie.

Wyrabiaj do uzyskania gładkiej kuli. Odstaw do wyrośnięcia w  ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na porcje po około 80 g, uformuj kulki, ułóż na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Drugie jajo rozkłóć z 4 łyżkami mleka i pomaluj mieszanką bułki, używając pędzelka. Posyp czarnuszką, makiem lub sezamem.

Piecz około 25 minut.

Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.

Okładka książki " Mąka i woda"
Okładka książki " Mąka i woda"materiały prasowe

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Chleb z garnka z masłem czosnkowo-rzeżuchowymPolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas