Bulwy jam z pikantnym wieprzowo-fistaszkowym farszem
Bulwy wypełnione farszem i podane ze skwarkami to niebanalne i sycące danie.

Składniki
na bulwy jam z farszem
- 4 bulwy jam lub maranty
- 400 gram mielonej wieprzowiny
- 1 litr piwa
- 4 pęczek liści jam (można zastąpić je szpinakiem lub liśćmi wina)
- 1 łyżeczka chili
- sól i pieprz
- 100 gram chutneyu z mango
- 1/2 pęczka posiekanej kolendry
- Sznurek z włókna bananowca (zamiast tego można użyć grubej nici)
na sos
- 100 ml masła lub ghee
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka czosnku
- 1 łyżeczka chili
- 4 łyżki sosu z orzeszków ziemnych (można też użyć masła orzechowego)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 pęczka posiekanej kolendry
na skwarki
- 100 gram drobno pokrojonej słoniny
- sól i pieprz
- 1 litr oleju do smażenia
1. Na bulwy jam z farszem: Przetnij bulwy jam wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, aby zrobić kieszonkę, którą wypełnisz farszem z mielonej wieprzowiny.
2. Przełóż mieloną wieprzowinę do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do masy chutney z mango, kolendrę i dokładnie wymieszaj.
3. Wypełnij wydrążone połówki bulw jam farszem i złóż je razem. Owiń bulwy liśćmi jam i zwiąż sznurkiem z bananowca lub grubą nicią.
4. Podgrzej piwo w garnku. Następnie, włóż do garnka odwróconą do góry nogami miskę do garnka. Na środku połóż bulwy jam (parujące piwo nada bulwom wyjątkowy smak). Nakryj pokrywką i gotuj przez około godzinę.
5. Na sos: Rozpuść klarowane masło lub ghee na patelni. Dodaj nasiona kopru włoskiego, goździki i gwiazdkę anyżu. Kiedy przyprawy zaczną się prażyć, dodaj posiekaną czerwoną cebulę i dymkę. Gotuj przez minutę, następnie przykryj pokrywką, aby warzywa puściły sok.
6. Dodaj czosnek, imbir i gotuj aż czosnek lekko się przyrumieni (ale nie przypal go).
7. Dodaj sos z orzeszków ziemnych i gotuj przez chwilę.
8. Dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego. Na koniec, dorzuć niewielką ilość kolendry. Liście kolendry dodaj tuż przed podaniem, aby nie zwiędły.
9. Na skwarki: Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Olej musi być piekielnie gorący!
10. Odetnij skórę ze słoniny i pokrój ją na paski.
11. Ostrożnie kładź słoninę na rozgrzaną patelnię.
12. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.
13. Przed podaniem, nałóż na talerz niewielką ilość sosu. Na sos połóż bulwy jam i polej je skwarkami.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.