Burgery z indyka
Ten przepis szefowej kuchni Charis West zyskuje nowy, kapitalnie podkręcony smak dzięki dodaniu jabłka, które sprawia, że burgery zachowują przyjemną soczystość i nie zamieniają się w twarde krążki hokejowe. Jeśli jesteś w 1., 2. lub 3. tygodniu programu, zawiń burgery w liście sałaty albo ułóż je na sałacie.
Porcja dla 2 osób.
Składniki:
1 jabłko Granny Smith
1 łyżka musztardy dijońskiej
½ szklanki posiekanego szczypiorku albo dymki
360 g mielonego mięsa indyka
sól
świeżo mielony czarny pieprz
½ obranego, wypestkowanego i pokrojonego w plastry awokado
30-60 g pokrojonego w plastry sera provolone
bułki od akceptowanego producenta lub liście sałaty
Obierz jabłko, zetrzyj na tarce i odciśnij trochę soku, ale nie wyciskaj jabłka na suchy wiór. Dodaj do zmielonego mięsa indyka wraz ze szczypiorkiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformuj cztery płaskie kotleciki. Ułóż na patelni i smaż 4-5 minut z każdej strony albo do momentu, aż będą gotowe. Podawaj z plastrami sera oraz awokado.
628,5 kcal; 46,9 g węglowodanów; 29,6 g tłuszczów; 9,7 g tłuszczów nasyconych;
44,9 g białka; 0 g błonnika; 491 mg sodu w jednej porcji