Bustrengo
Bustrengo to wypiek rodem z Włoch. Jest bardzo wilgotny – wygląda jak zakalec, ale taki ma być. Ciasto należy szybko zarobić bez użycia miksera. Grudki mile widziane!
1. Suszone figi namoczyć we wrzątku. Odcedzić po 30 minutach, pokroić w kostkę lub paski. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Mąkę przesiać, wymieszać z bułką tartą, kaszą kukurydzianą, cukrem trzcinowym, szczyptą soli i płaską łyżeczką cynamonu. Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem, oliwą i miodem.
2. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Dorzucić kawałki suszonych fig, plasterki jabłek, skórkę pomarańczową i cytrynową, znów wymieszać.
3. Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 50-55 min. Gdy wierzch się zrumieni, ciasto jest gotowe. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie ozdobić owocami.
Zobacz także: