Cannoli
Słodkie rurki nadziewane ricottą. Mniam!

Składniki
na ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 50 g masła (roztopionego)
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 ml białego wytrawnego wina
- olej do smażenia
na nadzienie
- 250 g serka ricotta
- 100 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 80 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
- otarta skórka z 1 limonki
Przygotowanie:
Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i szklanką wytnij kółka o średnicy 6-7 cm. Nawijaj je na metalowe rurki, sklejając brzegi. Nawinięte na rurki ciasto smaż w głębokim oleju. Gotowe wyłóż na papierowy ręczniki, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Śmietankę ubij. Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, i połącz ze śmietanką. Krem chłodź w lodówce przez 20 minut. Rurki nadziewaj kremem za pomocą szprycy. Do każdej możesz dodać kawałki brzoskwini. Przed podaniem posyp ciastka obficie cukrem pudrem.
Zobacz także: