Reklama

Cannoli

Słodkie rurki nadziewane ricottą. Mniam!

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie

  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 80 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • otarta skórka z 1 limonki

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i szklanką wytnij kółka o średnicy 6-7 cm. Nawijaj je na metalowe rurki, sklejając brzegi. Nawinięte na rurki ciasto smaż w głębokim oleju. Gotowe wyłóż na papierowy ręczniki, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Śmietankę ubij. Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, i połącz ze śmietanką. Krem chłodź w lodówce przez 20 minut. Rurki nadziewaj kremem za pomocą szprycy. Do każdej możesz dodać kawałki brzoskwini. Przed podaniem posyp ciastka obficie cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy