Carpaccio z półgęska
Poznajcie smakowity, staropolski przepis, który od dawna gości na dyplomatycznych salonach. Wyśmienite carpaccio z półgęska w sosie jarzębinowym.
Składniki
- półgęsek
- oscypek wędzony
- garść rukoli
- pędy groszku zielonego
- szczawik zajęczy
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka soku z cytryny
do dekoracji
- liście młodego buraka
- jarzębina marynowana
na sos jarzębinowy
- 150 g dżemu z jarzębiny
- 4 łyżki majonezu
- 10 ml octu z czerwonego wina
Przepis pochodzi z 324. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Do kielicha miksera nałożyć dżem z jarzębiny i zblendować na gładki mus. Dodać majonez, wlać ocet i zmiksować.
Do miski wrzucić rukolę, pędy zielonego groszku i szczawik zajęczy. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać i ułożyć na talerzu.
Półgęsek i oscypek pokroić w plastry. Położyć na zieleninie. Udekorować listkami buraka, sosem i marynowaną jarzębiną.