Carpaccio z półgęska

Poznajcie smakowity, staropolski przepis, który od dawna gości na dyplomatycznych salonach. Wyśmienite carpaccio z półgęska w sosie jarzębinowym.

Carpaccio z półgęska
Carpaccio z półgęskaPolsat

Składniki

  • półgęsek
  • oscypek wędzony
  • garść rukoli
  • pędy groszku zielonego
  • szczawik zajęczy
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

do dekoracji

  • liście młodego buraka
  • jarzębina marynowana

na sos jarzębinowy

  • 150 g dżemu z jarzębiny
  • 4 łyżki majonezu
  • 10 ml octu z czerwonego wina

Przepis pochodzi z 324. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Carpaccio z półgęskaPolsat

Sposób przygotowania:

Do kielicha miksera nałożyć dżem z jarzębiny i zblendować na gładki mus. Dodać majonez, wlać ocet i zmiksować.

Do miski wrzucić rukolę, pędy zielonego groszku i szczawik zajęczy. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać i ułożyć na talerzu.

Półgęsek i oscypek pokroić w plastry. Położyć na zieleninie. Udekorować listkami buraka, sosem i marynowaną jarzębiną.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas