Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy mleko i 1-2 łyżki masła, tłuczemy aż powstanie gładkie purée. Z cebuli odkrawamy czubki na 1/4 wysokości, z pozostałej części wyjmujemy środek, zostawiając 2-3 warstwy. Wyjęte z cebuli części kroimy w drobną kostkę.
Wydrążone cebule gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, osuszamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i posiekany czosnek, smażymy. Doprawiamy pieprzem, solą i łączymy z pokrojonymi w kostę pomidorami oraz ziemniaczanym purée, mieszamy. Zaprawiamy mąką. Farszem wypełniamy cebule tak, żeby wystawał ponad krawędź. Posypujemy żółtym tartym serem.
Cebule przekładamy do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia i grillujemy w piekarniku 5-10 minut na złoty kolor. Podajemy z surówkami.
Zobacz także: