Reklama

Cebula faszerowana

Cebula - królowa naszych stołów.

Składniki

  • 4 średnie cebule
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g mięsa mielonego
  • olej
  • 80 ml mleka
  • 200 g pomidorów
  • łyżka mąki pszennej
  • 1–2 łyżki masła
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy mleko i 1-2 łyżki masła, tłuczemy aż powstanie gładkie purée. Z cebuli odkrawamy czubki na 1/4 wysokości, z pozostałej części wyjmujemy środek, zostawiając 2-3 warstwy. Wyjęte z cebuli części kroimy w drobną kostkę.

Wydrążone cebule gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, osuszamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i posiekany czosnek, smażymy. Doprawiamy pieprzem, solą i łączymy z pokrojonymi w kostę pomidorami oraz ziemniaczanym purée, mieszamy. Zaprawiamy mąką. Farszem wypełniamy cebule tak, żeby wystawał ponad krawędź. Posypujemy żółtym tartym serem.

Reklama

Cebule przekładamy do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia i grillujemy w piekarniku 5-10 minut na złoty kolor. Podajemy z surówkami.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy