Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym
Prezentujemy wyśmienity przepis na chleb

Składniki
na 4 porcje
- 250 g topinamburu (po obraniu)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 520 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
- 1 pęczka koperku
- 100 g masła
- sól
Przygotowanie:
1. Obrać topinambur, umyć i gotować w osolonej wodzie przez 7-8 min, a następnie odcedzić i ubić na purée.
2. Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki, a następnie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.
3. Wymieszać powstały zaczyn z puree z topinamburu, mąką, wodą, oliwą i szczyptą soli, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
4. Żaroodporne szklane naczynie z pokrywką wstawić na 5 min do piekarnika nagrzanego do 200°C.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do szklanej formy, posypać z wierzchu czarnuszką, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec dalsze 10 min, aż do zarumienienia się skorki. Gdy chleb wydaje głuchy odgłos po puknięciu, to znaczy, że jest już upieczony. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć z formy do ostygnięcia.
6. Umyć koperek, osuszyć i drobno posiekać, a następnie wymieszać z masłem i szczyptą soli.
7. Kromki chleba podawać na ciepło lub po ostygnięciu, posmarowane masłem koperkowym.
Czas przygotowania - 120 minut.
Przepis pochodzi z książki Retrowarzywa
