Chrupiące indyjskie samosy
Masz ochotę na niecodzienną przekąskę? Wypróbuj przepis na pyszne, bezmięsne, smażone pierożki. Domownicy będą zachwyceni!
Składniki
na ciasto
- 25 dag mąki tortowej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 łyżeczka soli
na farsz
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 2 łyżki orzechów
- 1 limonka lub cytryna
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce kminu i nasion kopru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 papryczka chili
- po 2 łyżeczki imbiru i curry
- 1 garść liści kolendry
- sól
- 1 łyżka masła
- 1 l oleju do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki rozgnieść na puree. Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać posiekane orzechy i czosnek, wszystkie przyprawy, smażyć minutę. Połączyć z ziemniakami, doprawić sokiem z limonki, dodać posiekaną papryczkę chili i groszek.
2. Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić. Odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkowywać na placki o średnicy 15 cm, te przeciąć na pół. Uformować stożki, sklejając ciasto wzdłuż prostego brzegu, nakładać farsz, zlepić. Smażyć na złoto na oleju.
Zobacz także: