Chrupiące indyjskie samosy

Masz ochotę na niecodzienną przekąskę? Wypróbuj przepis na pyszne, bezmięsne, smażone pierożki. Domownicy będą zachwyceni!

Samosy to smażone indyjskie pierożki wypełnione warzywnym nadzieniem
Samosy to smażone indyjskie pierożki wypełnione warzywnym nadzieniem123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 25 dag mąki tortowej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

na farsz

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki orzechów
  • 1 limonka lub cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce kminu i nasion kopru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 papryczka chili
  • po 2 łyżeczki imbiru i curry
  • 1 garść liści kolendry
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki rozgnieść na puree. Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać posiekane orzechy i czosnek, wszystkie przyprawy, smażyć minutę. Połączyć z ziemniakami, doprawić sokiem z limonki, dodać posiekaną papryczkę chili i groszek.

2. Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić. Odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkowywać na placki o średnicy 15 cm, te przeciąć na pół. Uformować stożki, sklejając ciasto wzdłuż prostego brzegu, nakładać farsz, zlepić. Smażyć na złoto na oleju.

Zobacz także:

Wonton chińskie pierożki z pieczarkami i imbiremStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas