Reklama

Chrupiące indyjskie samosy

Masz ochotę na niecodzienną przekąskę? Wypróbuj przepis na pyszne, bezmięsne, smażone pierożki. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki tortowej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki orzechów
  • 1 limonka lub cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce kminu i nasion kopru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 papryczka chili
  • po 2 łyżeczki imbiru i curry
  • 1 garść liści kolendry
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki rozgnieść na puree. Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać posiekane orzechy i czosnek, wszystkie przyprawy, smażyć minutę. Połączyć z ziemniakami, doprawić sokiem z limonki, dodać posiekaną papryczkę chili i groszek. 

2. Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić. Odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkowywać na placki o średnicy 15 cm, te przeciąć na pół. Uformować stożki, sklejając ciasto wzdłuż prostego brzegu, nakładać farsz, zlepić. Smażyć na złoto na oleju.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy