Wietrzny raj: opowieść o Fuerteventurze

Wietrzny raj: opowieść o Fuerteventurze
Wietrzny raj: opowieść o FuerteventurzePaul Maguire123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Historia i legendy: Fuerteventura na przestrzeni wieków
  2. Atrakcje i aktywności: serce Fuerteventury
  3. Lifestylowa atmosfera: wiatr w życiu codziennym
  4. Kulinarne serce Fuerteventury: smaki, miejsca i ceny

Historia i legendy: Fuerteventura na przestrzeni wieków

Fuerteventura jest doceniana ze względu na szerokie, piaszczyste plaże
Fuerteventura jest doceniana ze względu na szerokie, piaszczyste plaże123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Białe zabudowania klasztoru z wieżą i łukami otoczone kamiennym murem, położone u podnóża kamienistych gór na tle jasnego nieba
    Willa WinteraMonika WanatArchiwum autora

    Atrakcje i aktywności: serce Fuerteventury

    Plaża otoczona niską zielenią, szerokie morze z licznymi latawcami do kitesurfingu unoszącymi się na niebie, błękitne niebo z białymi chmurami, w tle majaczące góry.
    FuertventuraMonika WanatArchiwum autora

    Zobacz również:

      Lifestylowa atmosfera: wiatr w życiu codziennym

      Patio ozdobione jasnymi meblami ogrodowymi, kwitnącymi roślinami doniczkowymi i białymi oraz niebieskimi dekoracjami ściennymi, a po prawej stronie kobieta w czarnej bluzce i spódnicy w zebrę stoi w wejściu do domu wykończonego granatowymi kaflami.
      FuertaventuraMonika Wanatarchiwum prywatne
      Kolorowe, geometryczne oraz zwierzęce latawce unoszą się nad plażą pełną ludzi. Na niebie widoczne są duże żółto-czarne i różowe latawce, a w powiększeniu fragment z postacią myszki. W tle morze oraz kilka chmur na niebie.
      Festiwal Latawców, FuertaventuraMonika WanatArchiwum autora

      Zobacz również:

        Kulinarne serce Fuerteventury: smaki, miejsca i ceny

        Trzy zdjęcia przedstawiają kolejno elegancko podaną porcję ryby w sosie, półmisek z muszlami i owocami morza oraz rękę trzymającą kieliszek z warstwowym deserem lub drinkiem na tle morza.
        Smaki Wysp Kanaryjskich: ryba, muszle i barraquitoMonika WanatArchiwum autora
        • Papas arrugadas z sosem mojo. Absolutny klasyk i danie, którego nie można pominąć. Są to małe, gotowane w bardzo słonej wodzie ziemniaki, podawane w "pomarszczonej" skórce. Towarzyszą im dwa sosy: mojo rojo (czerwony, na bazie papryki i czosnku) oraz mojo verde (zielony, na bazie kolendry i pietruszki). Idealne jako przystawka lub dodatek do głównego dania.
        • Kozi ser (queso majorero). Fuerteventura słynie z produkcji koziego sera, który jest jednym z pierwszych hiszpańskich serów z chronioną nazwą pochodzenia (D.O.P.). Warto spróbować go w różnych wersjach: świeży, dojrzewający, wędzony lub posypany papryką. Jego delikatny, a zarazem wyrazisty smak to kwintesencja lokalnej kuchni.
        • Świeże ryby i owoce morza. Będąc na wyspie, grzechem byłoby nie spróbować świeżo złowionej ryby. W karcie dań zwróć uwagę na cherne (okoń morski) i vieja (ryba papuga). Ryby często są grillowane lub smażone i podawane z sosem mojo. Koniecznie spróbuj też grillowanej ośmiornicy (pulpo a la plancha) lub krewetek w czosnku (gambas al ajillo).
        • Sancocho Canario. Tradycyjne danie z solonego dorsza (lub innej białej ryby), ziemniaków i batatów, podawane z sosem mojo. To sycące i smaczne danie, idealne na lunch.
        • Gofio. Prażona mąka (z kukurydzy lub pszenicy) to tradycyjny składnik kuchni kanaryjskiej, używany od wieków. Może być podawany jako dodatek do zupy, jako deser (gofio amasado) lub nawet do mleka.
        • A na deser... barraquito, jeden z najprzyjemniejszych sposobów, by zakończyć posiłek lub po prostu zrobić sobie przerwę na kawę. To nie jest zwykła kawa, ale raczej warstwowe dzieło sztuki w szklance. Barrquito znajdziesz praktycznie w każdej kawiarni i restauracji na Fuerteventurze. Jest to tak popularny napój, że żaden lokal nie może sobie pozwolić na to, by nie mieć go w ofercie. Warto spróbować go w małych, lokalnych knajpkach, gdzie często przygotowywany jest z większą dbałością o szczegóły i z zachowaniem tradycyjnych proporcji. W turystycznych miejscach również go dostaniesz, ale może być nieco uproszczony (np. bez likieru lub z mniejszą ilością warstw).Barraquito to słodkie skondensowane mleko (na samym dole, tworzy słodką bazę), dalej Likier 43 (czyli Licor 43, hiszpański likier waniliowo-cytrusowy, dodaje wyjątkowej słodyczy i aromatu), następnie espresso, spienione mleko, skórka z cytryny i szczypta cynamonu.
        • Ajuy. Miasteczko słynące z czarnej plaży i jaskiń, ma również kilka uroczych restauracji, w których serwowane są świeże owoce morza. Jedną z nich jest Restaurante La Cueva de Ajuy, która oferuje piękne widoki na ocean.
        • El Cotillo. Rybacka wioska na północy wyspy, znana z restauracji specjalizujących się w świeżych rybach. Warto odwiedzić La Vaca Azul, zlokalizowaną tuż nad wodą, lub jedną z knajpek w porcie.
        • Corralejo i Morro Jable. W tych większych kurortach znajdziesz największy wybór restauracji, od tradycyjnych kanaryjskich po międzynarodowe. Warto poszukać miejsc, które są popularne wśród lokalnych mieszkańców - to gwarancja autentycznego smaku.
        • Betancuria. Chociaż to historyczna stolica, jej restauracje oferują bardziej tradycyjne, rustykalne jedzenie, w tym gulasz z koziego mięsa (carne de cabra).

        Zobacz również:

          • Tapas (np. papas arrugadas, krewetki w czosnku) kosztują zazwyczaj od 5 do 12 EUR.
          • Za danie z rybą lub mięsem w przeciętnej restauracji zapłacisz od 12 do 25 EUR.
          • Menu del día (menu dnia) w porze lunchu to świetna opcja, zazwyczaj obejmuje przystawkę, danie główne, napój i deser, a jego cena waha się od 10 do 18 EUR.
          • Piwo kosztuje od 2,5 do 4 EUR, kieliszek wina od 3 do 6 EUR, a kawa od 1,5 do 3 EUR.
          „Polacy za granicą”: To raj na Ziemii dla fanów windsurfingu. Sezon trwa cały rokPolsat PlayPolsat Play