Chrupiące łódeczki z cukinią i łososiem
Skuś się na proste do wykonania i atrakcyjnie wyglądające danie podawane z kremowym sosem czosnkowym.
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj). Włóż do garnka, zalej zimną wodą, posól i gotuj przez 10 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedź i ułóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 200°C.
Gdy wystygną, przekrój je wzdłuż, a następnie wydrąż łyżką stołową. Powstałe łódeczki oprósz przyprawą do kurczaka. Miąższ pokrój w kostkę.
Cukinię oraz cebulę drobno pokrój i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie zdejmij z ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser.
Farsz dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Przygotowanym farszem napełnij wcześniej podpieczone połówki ziemniaków i ułóż je na aluminiowej tacce do grilla.
Łódeczki opiekaj w piekarniku z funkcją grill przez ok. 10 minut, uważając, aby się nie przypaliły.
W tym czasie w głębokiej miseczce połącz sos czosnkowy z sosem Tabasco. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Gotowe łódeczki przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika.
Podawaj na ciepło polane sosem czosnkowym.