Chryzor w kokosowym curry i mango kutcha
Przepis z programu MasterChef Wielka Brytania.

Przygotowanie: od 30 minut do 1 godziny Gotowanie: od 10 do 30 minut 4 porcje
Składniki:
Kutcha mango· 2 łyżki oleju roślinnego· 1 ząbek czosnku, posiekany· ½ łyżeczki kurkumy· 1 łyżka nasion gorczycy· 1 malutka zielona papryczka chili· 1 zielone mango (niedojrzałe), obrane i pokrojone w kostkę· 1 łyżeczka cukru· sól do smaku· 1 łyżka białego octu winnego (do smaku)
Wywar rybny· ości chryzora· łodygi kolendry· 1 główka czosnku· 2 pomidory, posiekane· 1 cebula, podzielona na połowę· sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Kokosowe curry· 2 bananowe szalotki, drobno pokrojone w kostkę· 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane· 1 duży kawałek imbiru (wielkości kciuka), startego· 1 mała czerwona papryczka chili,przekrojona na połówki z usuniętymi nasionami· 15 liści curry· 3 łyżki maurytyjskiego curry w proszku· 2-3 świeże pomidory gałązkowe, posiekane· 750 ml wywaru rybnego (jak powyżej)· 1 opakowanie kremu kokosowego· 1 łyżka przecieru pomidorowego· 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Ryż· 2 łyżki nasion kminku · 500 g dzikiego ryżu basmanti · 750 ml wody
Chryzor · 2 łyżki nasion kolendry · 1 łyżka nasion kopru· 4 x 200 g filetów chryzora· 1 łyżka oliwy z oliwek· 50 g masła
Pianka z kolendry· mała garść świeżej kolendry· 1 łyżka ciepłej wody· sól do smaku· 1 białko z wiejskiego jajka · drobne zioła kolendry, do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kutcha mango
Podgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż czosnek aż zmięknie. Dodaj kurkumę, gorczycę, chili, mango, cukier, sól i ocet do smaku. Gotuj przez dwie minuty, a następnie zdejmij z ognia. Odstaw na 20-30 minut, żeby smaki się wymieszały.
Wywar rybny
Umieść wszystkie składniki w dużym garnku. Wlej 1,5 litra wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź wywar do osobnego naczynia.
Curry kokosowe
Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż szalotki, czosnek, imbir i chili, aż będą miękkie. Dodaj liście curry, maurytyjskie curry w proszku, pomidory, wywar rybny i krem kokosowy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy się o jedną trzecią objętości.
Dodaj przecier pomidorowy, sól do smaku i kontynuuj gotowanie przez 15 minut. Zdejmij z ognia i ostudź. Przy użyciu robota kuchennego wymieszaj sos z posiekaną kolendrą, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przelej do butelki.
Dziki ryż
Smaż na suchej patelni kminek przez dwie minuty, aż uwolni aromat. Dodaj ryż, wodę, sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 12 minut. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj szczelnie folią i odstaw, podgrzej przed podaniem.
Chryzor
Zmiażdż nasiona kolendry i kopru w moździerzu. Natrzyj filety otrzymaną mieszanką przypraw i odstaw na 10 minut. Rozgrzej olej i masło na patelni, a następnie podsmażaj filety przez 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij rybę z ognia i odstaw na 5 minut.
Pianka z kolendry
Wymieszaj kolendrę, gorącą wodę i sól w robocie kuchennym. Ubij białko aż będzie sztywne, a następnie dodaj posiekaną kolendrę. Dopraw solą i pieprzem i od razu podawaj.
Przybranie
Nałóż łyżką ugotowany ryż na środek talerz, a na nim umieść kawałek ryby. Rozprowadź delikatnie sos i kutcha mango dookoła ryżu, udekoruj talerz pianką kolendry i posiekanymi ziołami kolendry.
MasterChef
Jurorzy brytyjskiej edycji programu MasterChef - znany szef kuchni John Torode i autor książek o jedzeniu Gregg Wallace - szykują kubki smakowe na nową serię najpopularniejszego programu kulinarnego w Wielkiej Brytanii. Najnowsze odcinki możesz oglądać od poniedziałku do czwartku o godz. 21:30 tylko na antenie BBC Lifestyle.