Ciasta na niedzielę
Pięknie się prezentują, równie dobrze smakują. Na pewno urzekną twoich domowników i zaproszonych gości.
Szarlotka bez zakalca
W pieczonej w prodiżu szarlotce nie powinien powstać zakalec, jeśli podduszone z cukrem jabłka nałożymy na lekko podpieczony kruchy spód.
Dobra baza
Zanim polukrujemy tort, zetrzyjmy z niego bułkę tartą, którą była wysypana tortownica. Lukier i krem lepiej się trzymają gładkiej powierzchni.
Kiedy lukier gotowy
Jak sprawdzić, czy lukier jest już gotowy? Gdy cukier wrze, zanurzmy w nim drucik zakręcony przy końcu w kółeczko. Wyjmijmy, dmuchnijmy przez kółko, mają się tworzyć bańki (jak mydlane).
Bez tłuszczu
Przy pieczeniu ciast kruchych oraz francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką.
Kiedy kroić kruche?
Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy.
Posypane cukrem
Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto.
Składniki na 12 porcji: 125 g mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g masła, 100 g cukru, aromat pomarańczowy, 50 g posiekanych orzechów laskowych
Krem: 1 żółtko, 250 g mielonego twarogu, 2 łyżki cukru pudru, 1 galaretka cytrynowa, 4 grejpfruty, 2 łyżki cukru, 50 g posiekanych orzechów laskowych
1. Miękkie masło utrzeć na puch z połową cukru i żółtkami. Dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 50 g posiekanych orzechów. Delikatnie wmieszać. Przełożyć do formy natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
2. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku, po przestygnięciu połączyć z serem. Masę wylać na przestudzone ciasto. Cukier skarmelizować, dodać posiekane orzechy, wylać na pergamin. Po całkowitym ostygnięciu skruszyć wałkiem do ciasta. Grejpfruty obrać i pokroić na cząstki. Ciasto udekorować grejpfrutami i ewentualnie posypać orzechami.
Składniki 12 porcji: 6 jajek, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki krupczatki, 1 pełna łyżka kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem: 20 dag masła, 1 szklanka + 10 łyżek mleka, 2-3 banany, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki mąki krupczatki, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru pudru
1. Białka ubić z cukrem. Ubijając, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Piec 20 minut w 170°C. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, ciasto zrolować.
2. Zagotować 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka, mieszając, zagotować. Powstały budyń przykryć folią, ostudzić. Zagotować 10 łyżek mleka, sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilinowym. Ucierając, dodawać po łyżce budyniu i orzechy. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowaną masą. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć banany, potem zwinąć je w roladę. Polać polewą czekoladową i posypać dużą ilością orzechów włoskich.
Składniki na 14 porcji: 20 dag masła, 15 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 4 jaja, 37,5 dag mąki, 20 dag kokosowego mleka, szczypta soli, 1 proszek do pieczenia, 15 dag czekoladowo-orzechowego kremu typu nutella, grube wiórki kokosowe, kakao do posypania, tłuszcz do formy
1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ucierając, wbijać jajka. Dodać mleko kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dobrze utrzeć mikserem. Ciasto podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać krem czekoladowo-orzechowy, wymieszać.
2. Do natłuszczonej podłużnej foremki najpierw nałożyć jasne ciasto, potem ciemne. Obie warstwy delikatnie przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 60-70 minut. Wiórki kokosowe zrumienić na patelni bez tłuszczu (mieszać, aby się nie przypaliły). Wystudzone ciasto udekorować kokosem i posypać kakao.
Życie na gorąco 45/2011