Reklama

Ciasta z jabłkami

Polska słynie z tych owoców. Są świetną bazą dla wielu przepisów. A sezon na nie się właśnie rozpoczyna i jest bardzo długi. Zatem do dzieła.

Krucha tarta

Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 15 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 2 żółtka. Na nadzienie: 1 kg kwaskowych jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1-2 łyżki cukru, garść rodzynek. Ponadto: 1 jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, cukier puder.

Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny.

Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody. Duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodaj cynamon, rodzynki oraz cukier do smaku. Wymieszaj.

Reklama

Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz 13 minut w temp. 180°C. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 min. Pozostałe ciasto również rozwałkuj i wytnij z niego paski. Podpieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż masę jabłkową. Na wierzchu ułóż paski ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 25-30 mi-nut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.

Biszkoptowa fantazja

Składniki na 8-10 sztuk: Na ciasto: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyż-ka gorącej wody, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 4-5 małych jabłek, 2 i 1/4 szklanki wody, 10 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1-2 łyżki masła, 3-4 łyżki bułki tartej, cukier puder, płatki migdałowe.

Jabłka umyj i obierz. Przekrój na pół, delikatnie usuń gniazda nasienne. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier wanilino-wy oraz cukier. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop zacznie wrzeć, włóż połówki jabłek. Gotuj na małym ogniu 3-5 min, od czasu do czasu obracając owoce, by równomiernie zmiękły. Jabłka wyjmij z syropu i przełóż na talerz, by obeschły.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puch, pod koniec wlewając gorącą wodę. Do masy żółtkowej dodaj ubitą pianę, wymieszaj.Stopniowo wsyp mąkę z proszkiem, całość delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.

Foremki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do każdej nalej porcję ciasta, na środku ułóż połówki jabłek. Piecz 25-30 minut w temperaturze 170°C. Wystudzone babeczki oprósz cukrem pudrem i posyp uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Półfrancuskie poduszeczki

Składniki na 10-12 sztuk: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 25 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego) Na nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek, sok z 1/2 cytryny, 1-2 łyżki cukru wanilinowego, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cynamonu, cukier puder.

Do przesianej mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz twaróg. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 30 minut.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodaj cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy, wymieszaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości 1-2 mm. Wytnij z niego prostokąty. Na połowie prostokątów rozłóż nadzienie jabłkowe, przykryj pozostałym ciastem, dokładnie zlepiając brzegi. Piecz około 20 min ut w temp. 180°C. Gdy ciasteczka wystygną, oprósz je cukrem pudrem.

Rada: Z jabłek można przygotować pyszne kokosowe placuszki. 2 duże jabłka obierz, pokrój w plastry i usuń gniazda nasienne. Do miski wbij 2 jajka, dodaj 2 czubate łyżki mąki pszennej, 4-6 łyżek mleka, 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz 4 łyżeczki wiórków kokosowych. Zmiksuj, aż powstanie gęste ciasto. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i układaj na patelni z gorącym olejem. Smaż po 2 min z każdej strony, aż się zrumienią.


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: ciasta z jabłkami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy