Ciasteczka amaretti

Składniki
- 20 dag miękkie migdały
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki brązowy cukier
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka likier Amaretto
Do miski włóż mielone migdały, cukier oraz przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozkłócone jajko (wcześniej umyj je i osusz) oraz likier amaretto. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej zrobić to ręką. Z gotowej masy formuj w dłoniach niewielkie kulki (o średnicy ok. 2,5 cm). Możesz też użyć małej łyżki-gałkownicy. Każdą kulkę obtocz dokładnie w brązowym cukrze i delikatnie spłaszcz dłonią.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane ciasteczka. Odstępy między kulkami nie muszą być duże, bo ciasto nie rozlewa się w czasie pieczenia i nie rośnie. Używając spryskiwacza skrop wierzch ciasteczek wodą, dzięki temu ładnie popękają pod wpływem temperatury. Piekarnik rozgrzej wcześniej do 180° C, piecz 10-15 min. Po wyjęciu studź je na kratce.
Ciasteczka amaretti są świetnym dodatkiem do kawy, likierów oraz jako składnik deserów, ciast i serników. Możesz je również przełożyć czekoladą, dżemem lub innym dowolnym kremem. Możesz nadać im dowolny aromat, dodając do ciasta przed pieczeniem skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.