Składniki:
- 1 kg dyni
- 3 jajka
- 15 g goździków mielonych
- 800 g cukru
- Cukier waniliowy
- 36 g proszku do pieczenia
- 500 g masła
- 200 g nasion dyni
- 1,125 kg mąki
Wymieszaj cukier z miękkim masłem. Dodaj jaka, wymieszaj na jednolitą konsystencję. Dynię pokrój w kostkę i gotuj 20 minut, aż zmięknie. Odcedź i zmiksuj. Dodaj do ciasta. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami. Połącz suche i mokre składniki. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj pestki dyni. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Piecz 20 minut w 180 st. C. Filiżankę roztopionego masła połącz z 4 filiżankami cukru pudru. Dodaj cukier waniliowy. Gotowe ciasteczka zanurzaj w polewie i dekoruj pestkami dyni.