Ciasteczka z galaretką
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 min.
2. Większy kawałek ciasta (ok. ¾) rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremką lub szklaneczką wytnij kółka. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką wytnij serduszka. Na okrągłych ciasteczkach ułóż serduszka, lekko je dociskając. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 min w temperaturze 180°C.
3. Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć nałóż ją do środka serduszek. Odstaw, by całkowicie stężała. Czekoladę z mlekiem roztop w kąpieli wodnej. Zanurz w niej spody ciasteczek.
Zobacz także: