Reklama

Ciasto marmurkowe z dynią

Królowa jesieni świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Ciasta z dynią zachwycają smakiem.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 300 g purée z dyni
  • 350 ml maślanki
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 50 g kakao

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem oraz imbirem. Do miski wbij jajka, rozmąć je widelcem lub trzepaczką. Dodaj purée z dyni, 275 ml maślanki, olej oraz cukier. Zmiksuj. 1/3 ciasta odłóż. Do większej części dodaj kakao oraz pozostałą maślankę. Dokładnie zmiksuj, by składniki się połączyły. 

2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj naprzemiennie ciemne i jasne ciasto. Wymieszaj widelcem lub patyczkiem, by powstał efekt marmurka. Piecz 60-75 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy