Ciasto marmurkowe z dynią
Królowa jesieni świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Ciasta z dynią zachwycają smakiem.
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem oraz imbirem. Do miski wbij jajka, rozmąć je widelcem lub trzepaczką. Dodaj purée z dyni, 275 ml maślanki, olej oraz cukier. Zmiksuj. 1/3 ciasta odłóż. Do większej części dodaj kakao oraz pozostałą maślankę. Dokładnie zmiksuj, by składniki się połączyły.
2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj naprzemiennie ciemne i jasne ciasto. Wymieszaj widelcem lub patyczkiem, by powstał efekt marmurka. Piecz 60-75 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka.
Zobacz także: