Ciasto marmurkowe z dynią
Królowa jesieni świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Ciasta z dynią zachwycają smakiem.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 300 g purée z dyni
- 350 ml maślanki
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 60 ml oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
- 50 g kakao
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem oraz imbirem. Do miski wbij jajka, rozmąć je widelcem lub trzepaczką. Dodaj purée z dyni, 275 ml maślanki, olej oraz cukier. Zmiksuj. 1/3 ciasta odłóż. Do większej części dodaj kakao oraz pozostałą maślankę. Dokładnie zmiksuj, by składniki się połączyły.
2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj naprzemiennie ciemne i jasne ciasto. Wymieszaj widelcem lub patyczkiem, by powstał efekt marmurka. Piecz 60-75 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka.
Zobacz także: