Reklama

Ciasto pełne możliwości

Ciasto francuskie pozwoli ci wyczarować szybkie i pyszne dania. Zarówno pikantne, jak i słodkie.

Ten rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze, utrzymuje się dzięki naprzemiennemu wałkowaniu i chłodzeniu ułożonych na sobie ciast pszennego i maślanego. Jeśli jednak nie chcesz robić go sama - skorzystaj z dostępnego w sklepach ciasta mrożonego. Jest równie dobre, co domowe.

Na cieście francuskim można układać dowolne dodatki: warzywa, owoce, ryby albo farsz mięsny - wykrawając z niego prostokąty lub owijając nadzienie w ciasto.

Ciasto francuskie należy piec w dość gorącym piekarniku - w temperaturze ok. 200°C. Ciasta powinny jednak unikać osoby będące na diecie odchudzającej - jest dość tłuste i kaloryczne.

Reklama

Pikantna tarta

Składniki: 12 sztuk podłużnych pomidorów butelkowych - 9 dag pomidorów suszonych marynowanych w oliwie - 60 dag cebuli - 3 łyżki cukru, 2 łyżki parmezanu, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz, rolka ciasta francuskiego

Przygotowanie: Pomidory butelkowe umyj, porozcinaj wzdłuż na połówki. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na tym umieść pomidory. Oprósz solą, pieprzem, łyżką cukru oraz ziołami. Wstaw do piekarnika 150°C na 45 minut.

W formie do tart rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wsyp łyżkę cukru i mieszając lekko skarmelizuj. Zestaw z ognia. W karmelu powierzchnią przecięcia do góry ustaw ciasno połówki opieczonych pomidorów. W przerwy pomiędzy nimi powtykaj suszone pomidory. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, posyp resztą cukru. Mieszając zeszklij cebulkę (nie może się zrumienić). Równomiernie przykryj nią pomidory.

Ciasto lekko rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta dociśnij do zewnętrznych brzegów blaszki. Wstaw do piekarnika 200°C. Piecz 25-30 minut. Gotową tartę wyjmij z piekarnika i wybij na talerz jak babkę z piasku, teraz spód jest górą, posyp płatkami parmezanu. Podawaj z mieszanką sałaty i rukoli w sosie winegret.

Śliwki w cieście francuskim

Składniki: 0,5 kg śliwek, 30 dag cukru żelującego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko.

Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, zasypać cukrem żelującym i wymieszać. Ciasto rozmrozić, najlepiej zostawiając na noc w lodówce. Pokroić na kwadraty o bokach 5 cm., pośrodku każdego położyć śliwki w cukrze.

Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Żółtko rozmieszać ze szczypta soli i 1 łyżka zimnej wody, posmarować ciasto i włożyć do lodówki na min. 1 h. Piec w nagrzanym do 220?C piekarniku ok. 15 min.

Kulebiaki z kapustą

Składniki na 6 porcji: 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, 50 dag kiszonej kapusty, 2 listki laurowe, 2 goździki po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, skórka otarta z cytryny, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 jajka na twardo, 2 łyżki orzechów włoskich sól, pieprz, mielony jałowiec, łyżka oleju, jajko.

Przygotowanie: Grzyby zalać 1/2 l wody, odstawić na noc, następnego dnia ugotować. Kapustę posiekać, zalać przecedzonym wywarem z grzybów, dodać przyprawy (bez jałowca) i skórkę z cytryny. Gotować 30 minut na małym ogniu.

Cebulę posiekać, usmażyć na oleju. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, przyprawić, smażyć jeszcze przez chwilę. Kapustę zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe. Dodać grzyby z cebulą, wymieszać, przyprawić jałowcem, solą i pieprzem. Odparować na małym ogniu, przestudzić. Wymieszać z pokrojonymi orzechami i posiekanymi jajkami.

Rozwałkować ciasto, pośrodku ułożyć farsz. Skleić brzegi, powierzchnię potrawy posmarować jajkiem. Z resztek ciasta wyciąć dekoracje i ułożyć je na kulebiaku. Zrobić dziurki, aby farsz mógł parować podczas pieczenia. Kulebiak ułożyć w formie oprószonej mąką. Piec 30 minut w temp. 200°C.


Paluszki z ciasta francuskiego

Składniki na około 65 sztuk: 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego, 2 żółtka 4-5 łyżek słodkiej śmietanki, 2-3 łyżki ziaren sezamu, 2 łyżki kminku, 2 łyżki grubej soli, 10 dag żółtego sera, papier do pieczenia, 3 łyżki masła, mąka.

Przygotowanie: Płaty ciasta francuskiego rozłóż jeden obok drugiego i rozmroź w temp pokojowej. Następnie na oprószonej mąką stolnicy ułóż jeden płat, na nim kilka wiórków mocno zmrożonego masła, a następnie drugi płat ciasta. Cienko rozwałkuj. W ten sposób przygotuj resztę ciasta. Płaty pokrój w paski (około 1 cm grubości) Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na nim porcjami układaj przygotowane paseczki ciasta. Żółtka roztrzep ze śmietanką. Masą posmaruj przygotowane paluchy.

Część paseczków ciasta możesz lekko skręcić i dopiero posmarować żółtkiem - po upieczeniu otrzymasz świderki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posmarowane żółtkiem paluchy posypuj kminkiem, grubą solą, sezamem, makiem oraz serem. Paluszki serowe będą wyglądały efektowniej jeżeli tuż przed pieczeniem posypiesz je dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki. Paluszki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor w temp. 180 st. (ok 20 minut). Po ostudzeniu przełóż je do szerokich szklaneczek.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: ciasto francuskie | śliwki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy