Ciasto piernikowe

 Ciasto możesz upiec 2 dni wcześniej i przechowywać je zawinięte w folię aluminiową. Kilka godzin przed podaniem polej je syropem.
Ciasto możesz upiec 2 dni wcześniej i przechowywać je zawinięte w folię aluminiową. Kilka godzin przed podaniem polej je syropem.123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g daktyli suszonych (bez pestek)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g fig
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny
  • 50 g suszonych śliwek

ponadto

  • 100 ml miodu
  • 50 ml wody
Szybki przepis na pierniczkiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?