Consommé ze świeżych ogórków i koperku
Wspaniały zielony półprzezroczysty płyn, esencja smaku ogórka i kopru. Orzeźwiający, zaskakujący, absolutnie pyszny! Idealny na upalne dni, zwłaszcza gdy towarzyszą mu tagliatelle z ogórków. Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.

Składniki
- 1 kg zielonych ogórków
- 1 pęczek koperku (łodyżki posiekane drobno, listki grubiej)
- 1 łyżka białego octu winnego
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
na tagliatelle ogórkowe
- 1 ogórek świeży pocięty obieraczką na cienkie wstążki
- 1 pęczek natki koperku posiekany
- oliwa
- zest z cytryny
- sól
- • świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ogórki zmiksuj z koperkiem. Następnie całość przełóż do pieluchy tetrowej wyłożonej na sitku i wstaw do lodówki na całą noc.
2. Przecedzony płyn przypraw do smaku solą i pieprzem. Dolej oliwy i odrobinę octu winnego. Podawaj z sałatką ze świeżego ogórka.
Sposób przygotowania tagliatelle z ogórków: Wstążki ogórka wymieszaj z koperkiem, dodaj trochę oliwy i zestu z cytryny. Dopraw i wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko".

Zobacz także: