Coś pysznego z indyka
To delikatne, białe mięso nadaje się nie tylko na zwykłe kotlety czy pieczeń!
Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mięsa z indyka, 60 dag świeżego szpinaku (lub 30 dag mrożonego), 15 dag twarożku, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, 2 jajka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, olej do smażenia, natka pietruszki do dekoracji.
Mięso przemleć przez maszynkę, doprawić solą i pieprzem, wbić jajka i wyrobić na gładką masę. Rozłożyć na desce i rozwałkować (jak ciasto) na prostokąt o grubości około 1 cm (jeśli masa jest zbyt rzadka i rozpada się, dodać trochę bułki tartej).
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić cebulę i czosnek na oleju. Dodać umyty i wysuszony szpinak (jeśli korzystamy z zamrożone-go, najpierw trzeba go rozmrozić). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny, dusić 15 minut.
Szpinak i twaróg wymieszać. Nałożyć na masę mięsną i zawinąć w roladę. Usmażyć ze wszystkich stron na jasnobrązowy kolor. Pokroić na grube plastry, udekorować natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze.
Składniki na 4 porcje: 1 pierś z indyka, 1 duża cebula, 1 ostra papryczka, 1 ząbek czosnku, 100 ml białego wytrawnego wina, 10-12 zielonych oliwek, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki musztardy, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, świeży rozmaryn.
Mięso natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Przesmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor, zdjąć z patelni, obsypać oczyszczoną i posiekaną chili. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wlać wino, zagotować. Indyka włożyć do brytfanny, polać winem. Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez godzinę, jeśli trzeba polewając wrzątkiem.
Sos przecedzić przez sito, wlać szklankę wody i zagotować. Dodać pokrojone oliwki, musztardę i natkę, doprawić solą i pieprzem, zagęścić mąką. Polać mięso pokrojone w plastry, udekorować rozmarynem.
Składniki na 4-6 porcji: 80 dag mięsa z indyka (może być pierś i/lub udo), 1 cebula, 1 mały słoik żurawiny do mięs, 1 szklanka śmietanki 30% , sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, świeże zioła (np. natka pietruszki, tymianek, oregano) do dekoracji.
Mięso po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu po-kroić w dość dużą kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso oprószyć mąką i dodać do cebuli, przesmażyć. Całość zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Dodać żurawinę, gotować jeszcze kilka minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu, zagotować. Zabielić sos śmietaną, gotować 2-3 mi-nuty. Gotową potrawę udekorować świeżymi ziołami.