Creme Brulee
Do rondelka wlej śmietankę i wsyp biały cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, końcówką noża zeskrob nasionka i dodaj do śmietanki. Całość gotuj na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i przestudź.
Żółtka włóż do miseczki i utrzyj drewnianą łyżką, nie powinny być puszyste. Stopniowo, po jednej łyżce, do żółtek wlewaj ciepłą śmietankę, ciągle mieszając. Postaraj się nie napowietrzać kremu, powinien być gładki, sztywny i błyszczący, ale nie puszysty. Miseczki lub ramekiny wypełnij masą, przelewając ją przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Piekarnik rozgrzej do 100° C. Wstaw foremki z masą i zapiekaj 45-60 min. Deser jest gotowy, gdy masa na środku stanie się galaretowata. Krem nie powinien być przyrumieniony. Ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny.
Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i posyp brązowym cukrem - około łyżki na miseczkę. Nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha. Cukier karmelizuj w piekarniku, ustawiając go na funkcję grill ok. 15 sekund. Uważaj, by nie spalić cukru. Możesz też wymieszać brązowy cukier z odrobiną spirytusu, posmarowć tym wierzch deseru i podpalić. Deser udekoruj kawałkami figi lub pomarańczy.