Reklama

Cytrynowy obiad

Cytryna wydobywa smak potrawy. Mięso pod jej wpływem kruszeje, a owoce i warzywa nie tracą koloru. I jak cudownie orzeźwia!

To jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchniach świata. Cytrynę używa się do marynowania mięs, ponieważ doskonale je skrusza. Skropienie sokiem pokrojonych białych produktów (np. jabłek) sprawia, że dłużej zachowają kolor. Dodanie paru kropel do ciasta powoduje, że staje się puszyste i... szybciej rośnie.

Smażone lub pieczone plasterki cytryny są idealnym dodatkiem do sałatek. Natomiast marynowane (kiszone) owoce są przysmakiem w kuchni marokańskiej. Startą skórkę używa się do ciast i popularnego włoskiego likieru Limoncello. No i w każdym zakątku świata na orzeźwienie dostaniesz zimną wodę z plasterkiem cytryny!

Reklama

Owoce najlepiej przechowywać w lodówce. Jeżeli chcesz wycisnąć dużo soku, najpierw cytrynę polej wrzątkiem, a potem zgnieć. Gdy używasz miąższu, zawsze usuwaj białą skórkę, gdyż często nadaje ona potrawie gorzki smak.

Złocista zupa cytrynowa

Składniki (6 porcji): 3 cytryny, 1 litr wywaru drobiowego (może być instant), 0,5 litra śmietanki 30 proc. 1/2 szklanki ryżu, czubata łyżka mąki, do smaku: sól, pieprz i sparz wrzątkiem.

Przygotowanie: Wywar zagotuj (jeżeli przygotowujesz z kostki, postępuj według przepisu, tak aby otrzymać litr wrzącego wywaru). Opłucz ryż i dodaj do wywaru. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu. Energicznie wymieszaj śmietanę z mąką. Uważaj, aby nie było grudek. Pod koniec gotowania wywaru dodaj śmietanę zagęszczoną mąką i gotuj jeszcze 4-5 min. Zdejmij z ognia.

Cytryny porządnie wyszoruj. Z jednej obierz skórkę i pokrój ją w cieniutkie paseczki. Drugą pokrój w cienkie plastry. Trzecią rozetnij na pół. Z obranej i rozciętej wyciśnij sok (usuń pestki). Do lekko przestudzonego wywaru dodaj sok i paski skórki. Wymieszaj. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z plasterkami cytryny.

Łosoś z masłem cytrynowym

Składniki (4 porcje): 4 dzwonka łososia (po 200 g każde), 150 g masła, skórka otarta i sok wyciśnięty z jednej cytryny, 2 łyżeczki musztardy z ziarenkami gorczycy, do smaku: sól i pieprz.

Przygotowanie: Masło wymieszaj ze skórką cytrynową, 2 łyżeczkami soku cytrynowego i musztardą. Przypraw solą i pieprzem. l Z masła cytrynowego uformuj na papierze wałeczek długości ok. 10 cm. Papier zwiń mocno i włóż do lodówki.

Dzwonka łososia skrop resztą soku cytrynowego. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu) i piecz po 5 minut z każdej strony. Rybę przełóż na talerze, na każdym kawałku połóż plasterek masła cytrynowego.

Wypróbuj inne nasze przepisy:

Sorbet cytrynowy
Cytrynowy torcik

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy