Czas zacząć dyniowe szaleństwo!
Dynia obfituje w witaminy i sole mineralne, znajdziemy w niej błonnik i beta-karoten. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zaczyna się właśnie sezon na dynię.
Składniki na 8 porcji: 1 kg miąższu z dyni, 1 l bulionu warzywnego, 1 biała części pora, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego), pieprz kajeński do smaku, gęsta, kwaśna śmietana sól, piepr.
Dynie obrać i starannie oczyścić z nasion, a następnie pokroić w kostkę. Pora, cebulę pokroić w talarki i usmażyć na oliwie. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodaj dynie, posyp kminkiem, pieprzem kajeńskim i dodaj posiekany drobno imbir (lub mielony) i smaż jeszcze przez chwilkę. Przełóż wszystko do garnka, zalej bulionem i ugotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem. Każdą porcję udekoruj śmietaną i posyp delikatnie z wierzchu pieprzem kajeńskim.
Przygotowanie 30 min.
Składniki na ciasto: 40 dag mąki, jajko. Farsz: 40 dag dyni,
cebula, łyżka masła, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, szczypta
cukru, sól, łyżeczka mielonego kminku, śmietana.
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Obraną dynię zetrzeć na
tarce, wymieszać z cebulą, orzechami, przyprawami. Z mąki, jajka i
niecałej szkl. wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne.
Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki. Nakładać
farsz, zlepić brzegi ciasta. Ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać śmietaną, zapiec.
Składniki: 2 szklanki rozgotowanej dyni, 2 jajka, 2 szkl. mąki, - 0.5 l kefiru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, można dodać 2 kwaśne jabłka, olej do smażenia.
Dynie obrać ze skórki i pestek, pokroić w drobną kostkę i rozgotować ją na małym ogniu. Tak rozgotowaną dynię odmierzyć w szklance, dodać kefir, proszek do pieczenia, jajka i pokrojone w talarki jabłka. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu. Podać z sałatą, wymieszaną z plastrami jabłek i żurawiną.
Składniki: Ciasto: 30 dag mąki; 1 kostka (20 dag) masła; 2/3 szklanki cukru; 2-3 łyżki kwaśnej śmietany; 2 żółtka; szczypta soli. Farsz dyniowy: 1 i 1/2 szklanki pokrojonej dyni; 2 jajka; 1/2 szklanki cukru; 1 szklanka mleka skondensowanego; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/4 łyżeczki mielonych goździków; 1/2 łyżeczki soli; kilka listków melisy do dekoracji.
Z mąki, masła, cukru, soli, żółtek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Schłodzić. Rozwałkować ciasto na cienki placek.
Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C. Podpiec na złoty kolor (ok. 10-15 minut).
Wszystkie składniki farszu, oprócz mleka, zmiksować na puszystą masę. Wlać mleko i jeszcze ubijać chwilę.
Farsz wylać na podpieczone ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec na złoty kolor. Studzić, aż farsz uzyska konsystencję gęstego budyniu.