Reklama

Czekoladowa lekka pokusa

Wystarczy udekorować wiórkami czekolady i listkiem mięty. Torcik z lekkim czekoladowym musem doceni każdy miłośnik czekolady.

Składniki

  • 150 g ciasteczek czekoladowych
  • 50 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Ciastka czekoladowe wkładamy do foliowej torebki i przy pomocy wałka kruszymy na pył. Przekładamy do miski, dodajemy ostudzone masło, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrabiamy, aby składniki się połączyły. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy, ugniatamy i wyrównujemy. Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut, by ciasto się schłodziło. 

Czekolady kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 200 ml śmietanki i 2-3 kroplami aromatu waniliowego, studzimy. 

400 ml dobrze schłodzonej śmietanki przelewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodajemy cukier puder, miksujemy. 

Na koniec łączymy powoli z rozpuszczonymi czekoladami i miksujemy na gładki mus, który wykładamy na ciasto. Wyrównujemy wierzch i tortownicę wstawiamy do lodówki na całą noc.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Mus czekoladowy | deser | coś na słodko | Czekolada | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy