Czekoladowe muffinki
Domowe słodycze dla całej rodziny? Wypróbuj przepis na pyszne, czekoladowe muffiny.

Składniki
- 30 dag mąki
- po 15 dag masła i czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 200 ml mleka 3,2 proc.
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić w rondlu, wymieszać z kakao, wystudzić, połączyć z mlekiem i rozkłóconymi jajkami. Czekoladę drobno posiekać.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Mokre składniki muffinek wymieszać z suchymi, na koniec dosypać kawałki czekolady (uwaga, ciasto nie musi być połączone idealnie, mogą być widoczne duże grudki).
4. Masę rozłożyć w silikonowych foremkach do muffinek, wyłożonych papilotkami. Piec ok. 25 min w temp. 180°C. Idealna muffinka jest miękka w środku i ma chrupiącą skorupkę.
Zobacz także: