Reklama

Deser bezowy

Owoce oprósz cukrem pudrem.

Składniki

  • 2 jaja
  • 100 g drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 250 g mrożonych malin
  • 150 g mrożonych czerwonych porzeczek
  • 150 g mrożonych truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Owoce rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się wody. Truskawki kroimy w ćwiartki. Połowę malin przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Pozostałe owoce posypujemy 2 łyżkami cukru pudru, delikatnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo 100 g cukru i ubijamy, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką formujemy koło. Pieczemy 40-45 minut w 140ºC.

Reklama

Ubijamy śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy, miksujemy. Łączymy z musem malinowym, delikatnie mieszamy. Śmietanę rozsmarowujemy na bezie, a na nią wykładamy owoce.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy