Przygotowanie:
Owoce rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się wody. Truskawki kroimy w ćwiartki. Połowę malin przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Pozostałe owoce posypujemy 2 łyżkami cukru pudru, delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo 100 g cukru i ubijamy, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką formujemy koło. Pieczemy 40-45 minut w 140ºC.
Ubijamy śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy, miksujemy. Łączymy z musem malinowym, delikatnie mieszamy. Śmietanę rozsmarowujemy na bezie, a na nią wykładamy owoce.
Zobacz także: