Domowa pizza margherita

Oregano- nie ma Włocha, który nie miałby go w swojej kuchni. Świetnie dopełnia smak pizzy, dań z pomidorów, makaronów, sosów i sałatek

Domowa pizza? To prostsze, niż myślisz
Domowa pizza? To prostsze, niż myślisz123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

na sos i dodatki

  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki i garść pomidorków cherry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 200 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Drożdże wsyp do miski, zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wsyp mąkę i sól. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Pozostaw je w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

2. Pomidory odsącz z zalewy i smaż na rozgrzanej oliwie przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.

3. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 35 cm i grubości 0,5 cm. Ułóż na blasze posmarowanej oliwą. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy. Rozłóż kawałki mozzarelli. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz 15-20 minut.

Zobacz także:

Pizza z dynią piżmowąStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas