Domowa pizza margherita
Oregano- nie ma Włocha, który nie miałby go w swojej kuchni. Świetnie dopełnia smak pizzy, dań z pomidorów, makaronów, sosów i sałatek
Składniki
na ciasto
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
na sos i dodatki
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki i garść pomidorków cherry
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- 200 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wsyp do miski, zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wsyp mąkę i sól. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Pozostaw je w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
2. Pomidory odsącz z zalewy i smaż na rozgrzanej oliwie przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
3. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 35 cm i grubości 0,5 cm. Ułóż na blasze posmarowanej oliwą. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy. Rozłóż kawałki mozzarelli. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz 15-20 minut.
Zobacz także: