Domowa pizza margherita
Oregano- nie ma Włocha, który nie miałby go w swojej kuchni. Świetnie dopełnia smak pizzy, dań z pomidorów, makaronów, sosów i sałatek
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wsyp do miski, zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wsyp mąkę i sól. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Pozostaw je w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
2. Pomidory odsącz z zalewy i smaż na rozgrzanej oliwie przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
3. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 35 cm i grubości 0,5 cm. Ułóż na blasze posmarowanej oliwą. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy. Rozłóż kawałki mozzarelli. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz 15-20 minut.
Zobacz także: