Reklama

Domowe lody na patyku z owocami

Do gotującej się śmietanki można dołożyć całe laski wanilii (po przekrojeniu i wykorzystaniu ziarenek) dla intensywniejszego smaku. Tylko usuń je przed dodaniem do masy owoców.

Składniki

  • 2 pojemniki śmietanki kremówki 30-36 proc. (ok. 660 ml)
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka 3,2 proc.
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 2 laski wanilii
  • 30 dag owoców sezonowych, np. malin, truskawek, nektarynek

1. Owoce umyć, osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki, nektarynkę przeciąć na pół, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, odłożyć. Laskę wanilii przeciąć na pół, nożem delikatnie wyłuskać ziarenka. 

2. Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek. Białka odłożyć do późniejszego wykorzystania (np. można upiec z nich bezę). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietankę kremówkę wymieszać z mlekiem, dodać ziarenka wanilii, przelać do rondla, zagotować. 

3. Do podgotowanej śmietanki wlewać powoli kogel-mogel, całość podgrzewać na małym ogniu aż do zgęstnienia. Mieszać, by masa się nie przypaliła. Masę podzielić na trzy części. Do każdej dodać jeden rodzaj owoców. 

4. Masę odstawić do wystudzenia, następnie rozlać do foremek do lodów, w każdy wetknąć patyczek. Mrozić ok. 4-5 godzin. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika, by lekko zmiękły. Będą smaczniejsze.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy