Reklama

Domowy kompot z jabłek

Jabłkowy kompot to zdrowsza alternatywa dla soków z kartonu. Latem idealnie sprawdzi się podczas upałów. W jaki sposób go przygotować?

Czas przyrządzenia: 20 minut

Składniki

  • 5 dużych jabłek
  • 1 litr wody
  • 4 duże łyżki cukru
  • starta skórka z cytryny
  • listki mięty
  • goździki

Przygotowanie

Umyte wcześniej jabłka dokładnie obierz i usuń z nich tzw. gniazda. 

Pokrój owoce na niewielkie kawałki, wrzuć je do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj do nich cukier oraz wedle uznania: miętę, cytrynę i goździki (w zależności od tego, jaki aromat preferujesz). 

Gotuj w garnku około 15-20 minut. Po zagotowaniu poczekaj, aż kompot ostygnie. 

W gorące dni możesz podawać napój schłodzony.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy