Domowy kompot z jabłek

Jabłkowy kompot to zdrowsza alternatywa dla soków z kartonu. Latem idealnie sprawdzi się podczas upałów. W jaki sposób go przygotować?

Goździki często kojarzą nam się z zimą, ale latem warto dodać je do domowego kompotu, ponieważ nadadzą mu one wyjątkowego aromatu!
Goździki często kojarzą nam się z zimą, ale latem warto dodać je do domowego kompotu, ponieważ nadadzą mu one wyjątkowego aromatu!123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 dużych jabłek
  • 1 litr wody
  • 4 duże łyżki cukru
  • starta skórka z cytryny
  • listki mięty
  • goździki
20 min

Przygotowanie

Umyte wcześniej jabłka dokładnie obierz i usuń z nich tzw. gniazda.

Pokrój owoce na niewielkie kawałki, wrzuć je do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj do nich cukier oraz wedle uznania: miętę, cytrynę i goździki (w zależności od tego, jaki aromat preferujesz).

Gotuj w garnku około 15-20 minut. Po zagotowaniu poczekaj, aż kompot ostygnie.

W gorące dni możesz podawać napój schłodzony.

Zobacz także:

"W bliskim planie": Maciej Dowbor
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?