Domowy pasztet na święta: Jakie mięso wybrać?
Wielu Polaków nie wyobraża sobie rodzinnych uroczystości bez domowych, pachnących pasztetów. To potrawa bardzo chętnie podawana zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia. Jak przygotować pasztet, by był delikatny i aromatyczny. Okazuje się, że duże znacznie ma mięso, które wybieramy. Jaki rodzaj mięsa jest najzdrowszy?

Pieczone pasztety domowej roboty cieszą się wyjątkową popularnością. Podczas rodzinnych przyjęć możemy podawać je na różne sposoby: w całości lub na kanapkach. Tę przekąskę uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przepis na idealny pasztet w wielu rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Mięso powinno być bardzo drobno zmielone, ponieważ wówczas konsystencja jest gładka, a pasztet dosłownie rozpływa się w ustach.
Jakie mięso powinniśmy wybrać, przygotowując pasztet? Podczas zakupów dobrze jest kierować się jakością. Kupując mięso z ekologicznych hodowli, mamy pewność, że spełni nasze oczekiwania.
Do domowego, pieczonego pasztetu sprawdzą się tłuste mięsa - wieprzowina, wołowina, baranina, gęsina. Jeśli chcemy wykorzystać chude mięso (na przykład drób), warto dodać do niego 2-3 łyżki smalcu lub innego tłuszczu. Dzięki temu pasztet będzie miał odpowiednią konsystencję i nie będzie się kruszył.
Domowy pasztet pieczony: Mięso mieszane
Największą popularnością cieszą się klasyczne pasztety mieszane. Kucharze zaznaczają, że dzięki połączeniu różnych rodzajów mięsa możemy uzyskać pełny i niezwykle bogaty smak. Najczęściej do pasztetów wykorzystujemy: drób, wołowinę, wieprzowinę i cielęcinę.
Poszczególne rodzaje mięs, w zależności od upodobania, możemy połączyć w dowolnych proporcjach. Jeśli chcemy, aby pasztet był bardziej soczysty, dobrze jest dodać do niego wątróbkę: drobiową lub cielęcą.

Domowy pasztet pieczony: Pasztet z gęsiny
Dania z gęsiny są podstawą staropolskiej kuchni. Historycy i kucharze podkreślają, że gęsina stanowi jeden z ważniejszych elementów polskiego dziedzictwa kulinarnego. Właśnie dlatego warto powrócić do niej w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Mięso z gęsi idealnie nadaje się do domowych pasztetów. Jest odpowiednio tłuste i bardzo zdrowe. Gęsina to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6, a także witamin A i E oraz niacyny.
Domowy pasztet pieczony: Pasztet z zająca
Dużą popularnością w czasie świąt cieszy się również pasztet z zająca. Zajęcze mięso jest cenione ze względu na właściwości odżywcze. Jest źródłem białka kolagenowego, a ponadto ma niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu, dzięki czemu służy osobom na diecie.
Z mięsa z zająca również możemy wykonać domowy pasztet. Mieszając składniki, warto jednak dodać do masy odrobinę tłuszczu. Dzięki temu pasztet po upieczeniu będzie sprężysty i soczysty.

***
Przygotowujesz się do świąt? Przeczytaj również:
Kiedy powinniśmy ubrać choinkę? Psycholodzy podzielili się radą
Zobacz również: