Drób na pikantnie z czerwoną fasolą
Klasyczny kurczak w nowej pikantnej odsłonie.
Przygotowanie:
Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Dymkę oczyść, potnij w cienkie plasterki. Chili oczyść z pestek, strączek opłucz, drobno posiekaj. Cebulę, dymkę, papryczkę chili i połowę czosnku wrzuć do miseczki. Dodaj ziele angielskie, cynamon, suszony tymianek, gałkę muszkatołową, pieprz, cukier, ocet, sok z limonki i 2 łyżki oleju. Dobrze wymieszaj.
Kurczaka opłucz, osusz. Natrzyj przygotowaną marynatą i podziel na 8 porcji. Włóż je do miseczki, szczelnie przykryj folią, wstaw na noc do lodówki. Zamarynowanego kurczaka wyjmij, marynatę z dna miseczki zachowaj. W brytfance rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obsmaż na nim mięso. Posól je. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 30 minut. Od czasu do czasu smaruj pozostałą marynatą. Zagotuj mleko kokosowe z 200 ml wody i szczyptą soli. Świeży tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Ryż opłucz na sitku, osącz. Wrzuć do wrzącego mleka z wodą. Dodaj pozostały czosnek oraz tymianek, gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Fasolę osącz na sitku z zalewy. Wymieszaj ją z ryżem. Gotuj dalej przez 5 minut, ale bez przykrycia, żeby wyparował nadmiar płynu. Kurczaka wyjmij z piekarnika, podawaj go z ryżem i fasolą. Udekoruj papryczkami chili i cząstkami limonki.
Zobacz także: