Reklama

Drób na pikantnie z czerwoną fasolą

Klasyczny kurczak w nowej pikantnej odsłonie.

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 1 dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 5-6 łyżek oleju
  • pieprz
  • 1 sprawiony kurczak (1 kg)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1-2 gałązki świeżego tymianku
  • 250 g ryżu basmati
  • 1 puszka (425 ml) drobnej czerwonej fasoli
  • papryczka chili i cząstki limonki do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Dymkę oczyść, potnij w cienkie plasterki. Chili oczyść z pestek, strączek opłucz, drobno posiekaj. Cebulę, dymkę, papryczkę chili i połowę czosnku wrzuć do miseczki. Dodaj ziele angielskie, cynamon, suszony tymianek, gałkę muszkatołową, pieprz, cukier, ocet, sok z limonki i 2 łyżki oleju. Dobrze wymieszaj. 

Kurczaka opłucz, osusz. Natrzyj przygotowaną marynatą i podziel na 8 porcji. Włóż je do miseczki, szczelnie przykryj folią, wstaw na noc do lodówki. Zamarynowanego kurczaka wyjmij, marynatę z dna miseczki zachowaj. W brytfance rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obsmaż na nim mięso. Posól je. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 30 minut. Od czasu do czasu smaruj pozostałą marynatą. Zagotuj mleko kokosowe z 200 ml wody i szczyptą soli. Świeży tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Ryż opłucz na sitku, osącz. Wrzuć do wrzącego mleka z wodą. Dodaj pozostały czosnek oraz tymianek, gotuj pod przykryciem przez 15 minut. 

Fasolę osącz na sitku z zalewy. Wymieszaj ją z ryżem. Gotuj dalej przez 5 minut, ale bez przykrycia, żeby wyparował nadmiar płynu. Kurczaka wyjmij z piekarnika, podawaj go z ryżem i fasolą. Udekoruj papryczkami chili i cząstkami limonki.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy