Dynia z kurczakiem po arabsku
Kurczaka przed smażeniem można podsypać mąką, ziemniaczaną lub pszenną, wówczas potrawa będzie bardziej gęsta. Danie podawać z pieczywem, makaronem lub z ryżem.

Składniki
- 1 duża dynia hokkaido
- 60 dag piersi kurczaka
- 10 dag suszonych moreli
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżka brązowego cukru
- po 1 łyżeczce przyprawy arabskiej harissa i kminu rzymskiego
- sól, pieprz, chili, cynamon
- kilka gałązek kolendry do dekoracji
1. Dynię pokroić w kostkę, mięso w plasterki, cebulę w piórka, czosnek posiekać, morele przekroić na pół.
2. Pokrojonego kurczaka smażyć na oleju ok. 4 minuty, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.
3. Dynię smażyć przez 3 minuty na 1 łyżce oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę. Posypać cukrem, karmelizować 2 minuty. Dodać pastę pomidorową, przyprawę, kmin, szczyptę cynamonu i chili, dusić pod przykryciem 3 minuty. Wlać bulion, gotować na małym ogniu 5 minut.
4. Do dyni dodać usmażone kawałki kurczaka i morele, zagotować. Podawać udekorowane listkami kolendry.