Dynia z kurczakiem po arabsku
Kurczaka przed smażeniem można podsypać mąką, ziemniaczaną lub pszenną, wówczas potrawa będzie bardziej gęsta. Danie podawać z pieczywem, makaronem lub z ryżem.
1. Dynię pokroić w kostkę, mięso w plasterki, cebulę w piórka, czosnek posiekać, morele przekroić na pół.
2. Pokrojonego kurczaka smażyć na oleju ok. 4 minuty, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.
3. Dynię smażyć przez 3 minuty na 1 łyżce oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę. Posypać cukrem, karmelizować 2 minuty. Dodać pastę pomidorową, przyprawę, kmin, szczyptę cynamonu i chili, dusić pod przykryciem 3 minuty. Wlać bulion, gotować na małym ogniu 5 minut.
4. Do dyni dodać usmażone kawałki kurczaka i morele, zagotować. Podawać udekorowane listkami kolendry.