Ekspert radzi: Ziemniaki
Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.
Często nie obieram ziemniaków, tylko gotuję w mundurkach. Dzięki temu zachowują witaminy i składniki odżywcze, które nie są wypłukiwane przez wodę.
Aby ziemniaki w mundurkach równo się ugotowały, wybieram bulwy tej samej wielkości. Gdy chcę, by były bardziej aromatyczne, do wody dodaję łyżkę kminku lub zioła: rozmaryn i cząber. Z kolei dodatek oleju sprawi, że łatwiej będzie je później obrać.
Żeby ziemniaki w mundurkach łatwiej było obierać, hartuję je przez chwilę zimną wodą i obieram zanim ostygną.
Jeśli potrzebuję równych plastrów ziemniaków, np. do sałatki lub do podsmażenia, nie kroję ich nożem, tylko używam krajalnicy do jajek.
Ziemniaki w mundurkach przeznaczone do smażenia gotuję dzień wcześniej. Przez noc skrobia zwiąże się. Dzięki temu usmażone ziemniaki będą bardziej chrupiące. Aby miały ładny złoty kolor, oprószam je tuż przed smażeniem mąką.