Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką
Tajemnicą zdrowej fajity są chude piersi z kurczaka, dostarczające nam dużo białka, które wzmocnią mięśnie i zapewnią im dobre funkcjonowanie.
Przygotowanie (40 minut + marynowanie):
Wlej do miski 1 łyżkę oliwy, dodaj ocet, sos tabasco chipotle, oregano, sproszkowaną paprykę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu. Przeciśnij nieobrany ząbek czosnku przez praskę, dodaj do miski i wszystko wymieszaj. Obierz cebulę, przekrój ją na pół, a następnie na łódeczki grubości 1 cm. Pokrój piersi z kurczaka w paski grubości 1 cm i razem z cebulą wrzuć do marynaty. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Opiekaj całe papryki i całego bakłażana bezpośrednio nad palnikiem albo na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż popękają i sczernieją z wierzchu. Włóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, po czym zeskrob z nich jak najwięcej czarnej skórki i usuń gniazda nasienne. Zdejmij skórkę z bakłażana i przytnij mu końce. Pokrój warzywa na ładne kawałki o boku 2 cm, przełóż na półmisek, skrop sokiem z 1 limonki, posyp kilkoma listkami kolendry, skosztuj i dopraw do smaku.
Przełóż kurczaka i cebulę w marynacie na dużą nieprzywierającą patelnię i smaż na dość dużym ogniu 6-8 minut, aż mięso zmięknie - po połowie czasu przewróć je na drugą stronę. Obierz awokado, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z połowy limonki. Kolejno podgrzewaj tortille na suchej patelni (30 sekund), układaj w stosik i przykrywaj czystą ściereczką, żeby nie wystygły. Podaj na stół tortille, kurczaka, opiekane warzywa i awokado i pozwól każdemu skomponować własną porcję.
kalorie 448 kcal, tłuszcze 16,4 g , tł. nas. 5,1 g, białka 34,1 g, węglow. 39,4 g, cukier 11,1 g, sól 1,5 g, błonnik 10,7 g, 2 porcje warzyw lub owoców
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny", wydawnictwo Insignis, tłumaczenie Dorota Malina.