Fasolowa z kiełbasą i winem
Dodajmy świeże oregano lub bazylię.
Składniki
- 100 g kiełbasy
- 300 g marchwi
- mały por
- 2 cebule
- 300 g ziemniaków
- 100 ml białego wytrawnego wina
- puszka białej fasoli
- puszka pomidorów krojonych
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1,5 l bulionu
1. Obraną marchewkę i umyty por kroimy w plastry, obrane ziemniaki w kostkę, a pozbawione łupin cebule siekamy. Kiełbasę dzielimy na niezbyt grube plastry. Fasolę odcedzamy z zalewy na durszlak i przepłukujemy zimną wodą.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Krótko podsmażamy cebulę i plastry kiełbasy. Następnie dodajemy marchew, por, ziemniaki, zalewamy winem i bulionem, doprawiamy pieprzem, solą. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy fasolę oraz pomidory z puszki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.