Reklama

Fasolowa zupa krem z grzankami

Sezon na fasolkę trwa. Zobacz, jak zrobić z niej kremową zupę z grzankami, idealną na letnie popołudnia.

Składniki

  • ok. 50 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 l wywaru mięsnego
  • marchewka
  • 3 ziemniaki
  • łyżka masła
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki curry
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Do garnka wlej wywar i zagotuj.

2. Marchewkę, ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę, razem z łyżką masła dodaj do gotującego się wywaru. Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć fasolkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą chili oraz curry. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

3. Zupę dokładnie zmiksuj, aż powstanie krem. Gotowy posyp koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. 

4. Sycącym dodatkiem do kremu będzie pokrojony w wąskie paski wędzony boczek, który można wcześniej podsmażyć na rozgrzanej patelni. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy