Faszerowana papryka

Składniki
- 2 łyżki olej
- słodka mielona papryka
- 2 łyżki masło
- 8 łyżek starty żółty ser
- 20 dag pieczarki
- 40 dag mieszane mięso mielone
- 1 sztuka cebula
- 10 dag ryż
- 1 sztuka pomidor
- świeża bazylia
- koncentrat pomidorowy
- 8 sztuk kolorowa papryka
- sól
- 1 sztuka papryczka chilli
- 2 ząbki czosnek
3-4 osób
Papryki umyć, odciąć wierzchy, usunąć środki z pestkami. Jedną paprykę i chili pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidor sparzyć, obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pociąć w plasterki. Ryż ugotować.
Rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pozostałe pokrojone składniki, mieszając, przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia. Do wystudzonych warzyw i pieczarek dodać mięso, ryż, koncentrat i żółty ser. Doprawić do smaku.
Papryki napełnić farszem. Przykryć odkrojonymi wierzchami. Ustawić w żaroodpornym naczyniu. Podlać kilkoma łyżkami wrzątku. Obłożyć kawałeczkami masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Zapiekać ok. 30 minut.