Faszerowane pomidory
Pomidory są dobre nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek, lecz także jako danie główne - oto przepis na pomidory faszerowane serem feta i mięsem.
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy na miękko, studzimy. Pomidory myjemy, osuszamy, odkrawamy górę na 3/4 wysokości i wydrążamy miąższ. Obrane szalotki kroimy w kostkę. Fetę rozkruszamy na mniejsze kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy pokrojoną szalotkę i smażymy około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy mięso, miąższ z pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym oregano, mieszamy i krótko podsmażamy. Następnie łączymy z ugotowanym ryżem, fetą i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Pomidory w miarę ścisło napełniamy farszem mięsno-ryżowym i przykrywamy odciętą górą. Ustawiamy je w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, przykrywamy i pieczemy około 20 minut w 175ºC. Podajemy ciepłe z sosem tzatziki.
Zobacz także: