Formę z kominkiem posmaruj masłem (jeśli używasz formy silikonowej nie trzeba jej smarować tłuszczem). Na patelnię wsyp cukier, podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i podgrzewaj, aż cukier delikatnie się skarmelizuje i zmieni kolor na złoty (karmelu nie należy mieszać łyżką, można od czas do czasu delikatnie potrząsać patelnią). Gorący karmel rozprowadź na dnie formy.
Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz mleko skondensowane. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania powoli wlewaj mleko a na koniec esencję waniliową lub kilka kropli aromatu. Masę przelej do formy z karmelem. Przykryj folią aluminiową.
Formę wstaw do żaroodpornego naczynia. Wlej do niego tyle wrzącej wody, by sięgała 1/2 wysokości formy.
Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzony deser wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Podawaj z owocami, np. ananasem, mango, brzoskwiniami.